Seksualiteit en Relaties

Reconciling the domestic and the erotic is not a problem we solve but a paradox that we manage

Ik heb zelf flink ook ervaring opgedaan met diverse relatie vormen en vrije seksualiteit. Ik heb daarnaast duizenden uren met de meest uiteenlopende cliënten gesproken over allerlei relatievormen. Ik heb hierdoor mijn theoretisch kennis kunnen verdiepen met real-life inzichten in verschillende perspectieven, angsten, verlangens en hechtingsvarianten. Ik weet inmiddels ook zelf hoe het is om in een langdurige betekenisvolle en afgestemde open relatie te zitten en wat daarbij komt kijken. Dit voelt enorm rijk, maar het is ook intensief empathisch werk. En dat moet je ook een beetje in je hebben. Daarnaast weet ik ook heel goed dat de erkenning van het mannelijk perspectief daarbij belangrijker is dan om het te leven. We hebben hierin te maken met een scala aan evolutionaire krachten die vaak hard-wired in ons brein verankerd liggen en voor mannen en vrouwen vaak tegengesteld werken. En dat is maar goed ook want juist dit verschil bepaald de ruimte waarin seksualiteit het vurigst bloeit. Zolang wij mannen onze waarheid mogen inbrengen in de relatie met onze naasten hoeven we met onze waarheid niet ondergronds te gaan. Maar zolang de toon van gesprekken tussen mannen onderling en vrouwen onderling verschillen van gesprekken tussen mannen en vrouwen is er reden om niet de gesprekken hierover alleen met je partner voeren. Ik weet een ding vrij zeker. Je vrouw wordt er blij van.

Naast de individuele coaching zijn er momenten dat het zinnig kan zijn om ook je partner deel te laten nemen aan het gesprek. Als je graag het vrouwelijk perspectief in wilt brengen dan kun je ook samen een afspraak maken voor duo coaching met mij en mijn collega/partner samen.

Durf je echt voor je diepste verlangen uit te komen? Durf jij schuldig te zijn aan ‘man’ zijn? Of kun je nog wel een bevrijding gebruiken? De tijdgeest vraagt je om op te staan als gezond en bewust seksueel wezen.

Links

Boeken van Esthter Perel: ‘Mating in Captivity’ (2007) en ‘The State of Affairs’ (2017).

Voor een mooie kennismaking. Esther Perel ‘Mating in Captivity: Reconciling Intimacy and Sexuality’ (2012)

Een andere aanrader hierbij is seks-onderwijzer Emily Nagoski in deze Ted talk over ‘normale’ seks. ‘The keys to a happier, healthier sex life’ (2016

Homoseksuele mannen: Hoewel ik in het dagelijks leven absoluut geen neiging heb tot uitsluiting van homoseksuele mannen, richt ik mij met mijn aanbod over seksualiteit exclusief op heteroseksuele mannen. Dat is een bevestiging van het feit dat de homoseksuele community zichzelf heel goed kan bedruipen en dat er voor mannen die zich hiermee identificeren tal van gesprekspartners zijn met een van nature overeenkomend referentiekader waar ik niet aan kan tippen.