Leonard

de Groot

Psycholoog, coach en oprichter van Purpose Guiding Nederland.

Wie ben ik

Al in een vroeg stadium in mijn loopbaan heb ik ervaren hoe het contact met ‘Soul’s Purpose’ een cruciale rol speelde in mijn welzijn. Na een succesvolle carrière als professioneel danser waarin alles voor mij klopte ben ik jarenlang het contact met mijn Purpose kwijt geweest. Door mijn vrij willekeurige keuze om daarna te doen waar de meeste vraag naar was voelde ik me langzaamaan verdorren. Ik werd een specialist in niet-verbonden zijn met de stem van mijn ‘Soul-Identity’ en besloot dit uiteindelijk radicaal te veranderen.

‘We may not be responsible for the world that created our minds, but we can take responsibility for the mind with which we create our world”.– Gabor Maté

Mijn achtergrond

Na het afronden van mijn danscarrière bestond mijn weg naar hernieuwde bezieling in mijn werkend leven uit een langdurig pad van uitproberen, vallen en opstaan, aangevuld met een scala aan cursussen en formeel onderwijs. Geïnitieerd door de inspirerende ervaring van een door mijzelf doorlopen coaching traject, heb ik gedurende enkele jaren een toonaangevende opleiding tot Coach en Counselor gevolgd aan het Europees Instituut/De Baak te Driebergen. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de stroming Positieve Psychologie, waar ik me erg in thuis voelde door de nadruk op wat er wél goed gaat in het leven van cliënten. Daar maakte ik ook kennis met het werk van Ken Wilber, die mijn interesse in het menselijk bewustzijn aanwakkerde. De bewustwording van mijn eigen innerlijke verlangens werd rond 2011 aangewakkerd door het volgen van de jaartraining bij het Centrum voor Tantra in Amsterdam, waar ik geïnspireerd werd om mijn kennis rond dit thema te verdiepen. Tijdens mijn daaropvolgende studie Cognitieve Psychologie aan de Universiteit van Leiden heb ik mij verder verdiept in het bewustzijn en verschillende meditatieve interventies. Daar besteedde ik ook extra aandacht aan de evolutionaire basis van gedrag en drijfveren. Ik was verbaasd over de discrepantie tussen wat wij denken zelf bewust te sturen en welk gedrag onbewust gestuurd wordt. Dit heeft geleid tot een fascinatie voor ‘het onderbewuste’ en het bewust maken van de communicatie met deze enorme bron van innerlijk weten en sturing. 

Een welkome toolbox vond ik daarvoor in de baanbrekende methode Purpose Discovery, en sloot me aan bij een internationaal gezelschap van Purpose Guides met deze zelfde missie; Het vinden van de weg die de innerlijke vlam doet branden. Hier maakte ik persoonlijk kennis met een scala aan erudiete denkers van deze tijd. Deze leraren hebben mijn begrip van Soul’s Purpose gevormd: 

  • Bill Plotkin – auteur en eco-psycholoog
  • Joanna Macy – Boeddhistisch milieuactiviste
  • Meredith Little – overgangsriten pionier 
  • Adyashanti – spiritueel filosoof
  • Jonathan Gustin – spiritueel purpose pionier
  • David Whyte – dichter 
  • Parker Palmer – social change activist

Naast mijn werk als Purpose Guide ben ik enige jaren werkzaam geweest als docent Carrière Planning aan de Universiteit van Leiden. Momenteel verdiep ik mij in de interactie tussen lichaam en brein als bestuurslid van de sectie lichaamsgericht werkende psychologen bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Waar sta ik voor

Ik heb de wetenschappelijke benadering leren kennen als een betrouwbaar en zelf corrigerend systeem voor het opdoen van objectieve kennis. Wat ik daarom altijd zal aanhouden als leidend principe is dat hypotheses door de wetenschap gefalsificeerd kunnen worden. Ik zal daarom altijd naar blijven streven me te bewegen in de ruimte die mij door de wetenschappelijke methode wordt geboden.

Over Leonard

Kies hier je volgende stap:

Ik wil een gratis kennismaking

Maak kennis met jouw
Purpose Guide™

Ik wil mijn Soul's Purpose ontdekken

Ga mee op reis en ontmoet je diepste wezen

Ik wil op de hoogte blijven

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief